Banka Satın Alan Fintech’ler Arasına Yenisi Ekleniyor

Fintech Dünyasından: 30 Ekim - 5 Kasım 2021

5 min readNov 6, 2021

--

Apple Pay’in Azerbaycan’da kullanıma girdiği hafta içerisinde yeni nesil bankalar, Klarna, Banking-as-a-Service ve kripto paralar bu hafta öne çıkan başlıklar oldu. Revolut’un kartları kişiselleştiren özelliği ve Klarna’nın tüm ihtiyaçları karşılayan bir uygulamaya dönüşme çabası, vitrindeki haberler olurken bir fintech olan Uala’nın Meksika’da banka satın alması Latin Amerika’da fintech’lerin ne kadar iddialı olduğunu bir kez daha bizlere gösterdi.

Güzel bir hafta diliyorum.

Keyifli okumalar,

Okan Yıldız

Apple Pay Azerbaycan’da Kullanıma Girdi

Apple’ın mobil ödeme yöntemi Apple Pay’ın yeni durağı dost ve kardeş ülke Azerbaycan oldu. Bank Respublika, Kapital Bank, International Bank of Azerbaijan ve Unibank müşterileri kartlarını Apple Pay’e ekleyip temassız ödeme yapabilecek.

Douugh, Railsbank İş Birliğiyle Finansal Super App’e Dönüşecek

Kullanıcılarının finansal durumlarını iyileştirmeye yönelik hizmetler veren Douugh, Railsbank iş birliğiyle Avustralya’da banka hesabı, debit kart, kişisel finansal yönetimi, hisse ve kripto para alıp satma hizmetleri sunacak. Bu özellikleri 2022 yılının ortasına kadar kullanıma sunması beklenen Douugh daha sonra İngiltere, Avrupa ve Güneydoğu Asya’da bu hizmetleri sunacak. Ülkede Railspay ismiyle hizmet veren Railsbank, yeni nesil banka Volt Bank’in lisansı üzerinden BaaS hizmeti veriyor.

  • Railspay, daha önce mikro işletmelere yönelik bankacılık hizmetleri veren Parpera ile de benzer bir iş birliği yapacağını duyurmuştu.

Raisin Bank, Mambu İş Birliğiyle BaaS Hizmeti Verecek

Yatırım ve mevduat ürünleri alanında hizmet veren Almanya’nın iki önemli fintech’i olan Raisin ve Deposit Solutions’ın birleşmesiyle Haziran 2021’de Raisin DS isimli şirket oluşmuştu. Raisin DS bünyesindeki lisanslı bir banka olan Raisin Bank, BaaS platformunu kullanıma sunmaya hazırlanıyor. Çözüm, kredi ve mevduat alanında bulut ve SaaS tabanlı bankacılık hizmetleri sunan Mambu iş birliğiyle geliştirildi.

Revolut Kartlar Kişiselleştirilebilecek

Revolut, kart sahiplerinin uygulama üzerinden kartlarını metin, görsel ve emojilerle kişiselleştirmesine imkan veren özelliğini kullanıma sundu. Özellikten Plus, Premium ve Metal plandaki kullanıcılar yararlanabilecek.

Starling, ‘Bills Manager’ ile Ödemelerin Yönetimini Kolaylaştıracak

Farklı amaçlar için birikim yapılan hesaplarına ‘spaces’ ismini veren Starling Bank, kullanıma sunduğu “Bill Manager” isimli çözüm ile seçilen faturaların ana hesaptan değil, eşleştirilen birikim hesabından ödenmesini sağlayacak. İlgili birikim hesabında yeterli bakiyenin olmaması durumunda kullanıcılara uyarı mesajları gönderecek olan Starling, özellik ile kullanıcılarının paralarını daha iyi yönetmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor.

Arjantinli Fintech Uala, Meksika’da Banka Satın Alıyor

Ölçeklenen fintech’lerin sonraki aşamaya geçmek için izlediği stratejilerden biri, küçük ölçekli bir bankayı satın alarak dolaylı yoldan bankacılık lisansı elde etmek oluyor. Bu kervana katılan son fintech Arjantinli Uala oldu. 2017’de kurulan ve ağustos ayında değerlemesini 2,45 milyar dolara yükselten Uala, kullanıcılarına ön ödemeli kart, para transferi, fatura ödeme, bireysel kredi, sigorta, yatırım ürünleri, taksit gibi ürünler sunuyor. Meksika’da da hizmet veren Uala; teknoloji, erişim ve şeffaflıkla pazarı dönüştürmeyi hedefliyor. Uala’nın önümüzdeki 18 ayda 150 milyon dolar yatırım yapmayı planladığı Meksika’da ABC Capital isimli bankayı satın alacağı öğrenildi.

Bank of America’dan Hesap Doğrulama Hizmeti

Para transferlerinde alıcı isminin doğrulanması ülkemizde yıllardır kullanımda olan bir özellik… Hatalı para transferlerinin ve dolandırıcılık girişimlerinin fark edilmesinde önemli bir araç olan bu özellik, İngiltere’de 2019 yılında kullanıma sunulmuştu. Alıcının doğrulanmasını sağlayan bu özellik şimdi de ABD’nin gündemine geldi. Early Warning Services isimli, arkasında bankaların olduğu şirket tarafından geliştirilen “Account Validation” isimli çözümün Bank of America tarafından kullanılacağı açıklandı.

Klarna Fiyat Karşılaştırma Platformu PriceRunner’ı Satın Aldı

Şimdi al sonra öde yönteminin mucidi olan Klarna, aldığı yatırımlarla 45 milyar dolar değerlemeye ulaşırken topladığı bu fonlarla çok sayıda girişimi de bünyesine katıyor. Klarna son olarak İsveç merkezli fiyat karşılaştırma platformu PriceRunner’ı 930 milyon euro karşılığında satın aldı. Klarna bu yılın başında kendi fiyat karşılaştırma özelliğini kullanıma sunmuş ancak kullanıcılar sunulan deneyimden memnun kalmamıştı. Bu satın alma işlemiyle Klarna’nın alışverişin Google’ı olmayı arzuladığı değerlendirmesi yapılıyor. PriceRunner, Klarna’nın bu yıl satın aldığı beşinci fintech oldu.

  • Klarna daha önce sosyal alışveriş platformu Hero, sadakat kartlarının eklenebildiği indirim uygulaması Stocard, influencer pazarlama platformu Apprl ve seyahat planlama girişimi Inspirock’ı satın almıştı.

Klarna, All-in-One Alışveriş Uygulamasına Dönüşüyor

Klarna, haziran ayından bu yana denediği ve kendi ağında olmayan işyerlerinde de Klarna hesabı üzerinden ödeme yapılmasını sağlayan uygulama içi alışveriş özelliğini yaygınlaştırıyor. Bu özelliğin yanı sıra uygulamada artık kargo takip, iade, puan kazanma, fiyat değişimi uyarıları ve kişiye özel önerilerin yapıldığı Collections özellikleri de olacak. Sadakat kartlarının eklenmesi, birikim araçları, canlı alışveriş etkinlikleri gibi özellikler de yakında kullanıma sunulacak. Klarna, bu özelliklerle online alışverişlerde uçtan uca ihtiyaç duyulan tek uygulama olmayı hedefliyor.

  • Klarna’nın aylık aktif kullanıcı sayısı: 18 milyon.

CBA, Müşterilerine Kripto Para Alıp Satma İmkanı Verecek

Avustralya’nın büyük bankalarından Commonwealth Bank of Australia (CBA), kripto para borsası Gemini ile yaptığı iş birliği sayesinde ülkede kripto para alıp satma ve saklama hizmeti veren ilk banka olacak. Banka; API’lar aracılığıyla Gemini üzerinden aralarında bitcoin, ether, bitcoin cash ve litecoin’in de olacağı 10 dijital varlığı desteklemeyi hedefliyor. Banka bu işlemlerle ilgili izleme süreçlerinde uyum ekibine yardımcı olması ve işlemlerde güvenliği arttırması için blockchain analiz şirketi Chainalysis ile de iş birliği yapacak.

Objective Moon: France FinTech ve Binance’ten İş Birliği

Binance ile iş birliği yapan Fransa Hükümeti, blockchain konusundaki söz sahibi ülkelerden biri olmak istiyor. Bu doğrultuda Binance’in fonlayacağı 100 milyon euro’luk Objective Moon isimli bir inisiyatif başlatıldı. Ülkede fintech ekosisteminin büyümesi için çalışmalar yapan France FinTech ile Binance arasında yapılan iş birliği kapsamında blockchain ve kripto parayla ilgili eğitimler verilecek, bir Ar-Ge merkezi kurulacak ve DLT hızlandırma programı hayata geçirilecek.

NYDIG, Bottlepay’i Satın Aldı

Bitcoin tabanlı kripto varlık yönetimi ve saklama hizmetleri veren NYDIG (New York Digital Investment Group), bitcoin’in lightning network’ünde geliştirilen sosyal medya tabanlı mikro ödeme girişimi Bottlepay’i satın aldı. Newcastle merkezli Bottlepay, bitcoin dışında pound, euro gibi itibari para birimlerini de destekliyor. Satınalma işlemininin 300 milyon dolara yakın bir bedel üzerinden gerçekleştiği iddia edildi.

  • Mart ayında yapılan entegrasyon sayesinde Twitter kullanıcıları “@bottlepay send 1,000 sats to @twitteruser” formatında tweet atarak birbirlerine Bottlepay üzerinden bitcoin gönderme imkanına sahip olmuştu.

Haftanın Diğer Fintech Yatırımları

  • Hizmet tabanlı çözümler sunan küçük işletme sahiplerinin hayatını kolaylaştıracak çözümler geliştiren HoneyBook, seri E turunda 2,4 milyar dolar değerleme üzerinden 250 milyon dolar yatırım aldı.
  • Dubai merkezli açık bankacılık girişimi Tarabut Gateway, Tiger Global liderliğinde gerçekleşen seri A öncesi turda 12 milyon dolar topladı. MENA bölgesinin AISP ve PISP lisansı alan ilk oyuncusu olma özelliğine de sahip olan Tarabut Gateway, fintech’lerin ve bankaların açık bankacılık tabanlı çözümler geliştirmesini kolaylaştıran tek API çözümü sunuyor.
  • Filipinler’de mobil operatör Globe Telecom’a ait olan Mynt isimli mobil ödeme ve kredi girişimi, 2 milyar dolar değerleme üzerinden 300 milyon dolar yatırım aldı.
  • Varlık yönetimi alanında teknolojik çözümler geliştiren TIFIN, JPMorgan’ın da katıldığı seri C turunda 47 milyon dolar yatırım aldı.

--

--