Bankacılık ve Ödeme Teknolojilerinde Haftanın Öne Çıkan 5 Gelişmesi
22–28 Şubat 2020
Geride kalan haftada finans sektöründeki konsolidasyon zincirine yeni bir halka eklendi ve Intuit, Credit Karma’yı satın aldı. Yeni nesil bankalar içerisinde en başarılılardan biri olan Revolut ise 5,5 milyar dolar değerleme üzerinden 500 milyon dolar yatırım aldı.
PSD2, issuer’ların müşteri doğrulama sürecini cihaz üreticileri, işyerleri gibi üçüncü parti kurumlara delege etmesine imkan veriyor. Bu doğrultuda VDA (Visa Delegated Authentication) isimli bir programı hayata geçiren Visa, bu programa katılan ilk kurumun Garmin olduğunu açıkladı.
Brezilya Merkez Bankası, anlık ödeme sistemi Pix’i kasım ayında kullanıma sunacağını açıklarken Monzo ve RBS; müşterilerine kredi skorlarını mobil uygulama üzerinden ücretsiz olarak öğrenme imkanı verecek.
1. Garmin Pay, Visa Delegated Authentication (VDA) Programına Katıldı
Ülkemizde kanunlar ve düzenlemeler, işlemlerde doğrulamanın bizzat issuer’lar tarafından yapılmasını gerektiriyor.
- Avrupa’da ise düzenleyiciler, PSD2 ile güçlü müşteri doğrulama (SCA) sürecini issuer’ların cihaz üreticileri/işyerleri gibi üçüncü parti kurumlara delege etmesine olanak veriyor.
- Bu kapsamda Visa Delegated Authority (VDA) isimli programı devreye alan Visa, programa katılan kurumların listesini güncelleyip issuer’ları bilgilendirecek. Programa katılan ilk oyuncu ise Garmin Pay olacak.
- Visa; katılımcı kurumlardan, PSD2 düzenlemesine uyum için kullanacakları doğrulama yöntemleri gibi bilgilerin belirtildiği soru formunu doldurmasını istiyor. Bu formlar, issuer’lar ve acquirer’lar tarafından da incelenebiliyor.
- Yetkilendirilmiş çözümlerin yaptıkları doğrulamanın ardından issuer’ları bilgilendirmesi gerekiyor.
Kaynak: Visa
2. Brezilya Merkez Bankası, Ulusal Anlık Ödeme Sistemini Hayata Geçiriyor
Brezilya Merkez Bankası, 10 Kasım 2020’de hayata geçireceği PIX isimli anlık ödeme sistemiyle kurumlarla bireyler arasındaki ödemelerin 7/24 yapılmasını sağlayacak.
- Hindistan’daki UPI platformu ile benzerlikler taşıyan PIX ile ATM, mobil bankacılık ve internet bankacılığı kanallarından ödeme yapılabilecek ve QR kod tabanlı ödemeler de desteklenecek.
- Ödemelerin 10 saniye içerisinde tamamlanmasının amaçlandığı sistemle ödemelerde hızın yanı sıra bireylerin maliyetlerinin düşürülmesi de amaçlanıyor.
- Merkez Bankası Başkanı Roberto Campos Neto, PIX’in kripto para gibi yeni dijital ödeme yöntemlerine bir yanıt olarak geliştirildiğini ifade etti.
Kaynak: NFCW, Coindesk, Crowdfund Insider
3. Intuit, Credit Karma’yı 7,1 Milyar Dolar Karşılığında Satın Alıyor
QuickBooks, TurboTax, Mint gibi oyuncuları bünyesinde bulunduran Intuit, kredi skoru alanında hizmet veren Credit Karma’yı 7,1 milyar dolar karşılığında satın alıyor.
- 2007 yılında kurulan Credit Karma, bireylere kredi skorlarını ve kredi geçmişini gösterip kredi ürünleri tavsiye ediyor. Geçen yıl 1 milyar dolar gelire ulaşan şirketin ABD, Kanada ve İngiltere’de 100 milyon kullanıcısı bulunuyor.
- ABD’nin 1 numaralı finans uygulaması olan Credit Karma, son olarak Mart 2018’de 4 milyar dolar değerleme üzerinden yatırım almıştı.
- Credit Karma, ekim ayında yüksek faiz oranlı bir birikim hesabı da çıkarmıştı.
- Halka arz hedefi olan Credit Karma’nın WeWork’ün yaşadığı sorunlar nedeniyle bu hedefinden vazgeçmiş olabileceğine dikkat çekiliyor.
- Ödeme teknolojilerindeki konsolidasyon zincirinin şimdilik son halkası olan bu işlemle Intuit, bireylere doğru ürünleri önerip tavsiyeler veren bir finansal asistan oluşturmayı hedefliyor.
Kaynak: Payments Cards and Mobile, Finextra, NY Times, Techcrunch
4. Revolut, 5,5 Milyar Dolar Değerleme ile 500 Milyon Dolar Yatırım Aldı
Avrupa’da 10 milyon müşterisi olan ve ABD pazarına girmeyi hedefleyen yeni nesil banka Revolut, 500 milyon dolar yatırım aldı. 2015 yılında kurulan Revolut’u, Klarna ile birlikte Avrupa’nın en değerli fintech’i konumuna getiren ve 5,5 milyar dolar değerleme üzerinden gerçekleşen yatırım işlemi, TCV liderliğinde gerçekleşti.
- Revolut; bireysel ve ticari kredi ürünlerini hayata geçirmeyi, birikim hesabını İngiltere dışındaki pazarlarda da yaygınlaştırmayı ve müşteri hizmetlerini iyileştirmeyi hedefliyor.
- Revolut, son olarak Nisan 2018’de 1,7 milyar dolar değerleme ile 250 milyon dolar yatırım almıştı.
- Revolut, müşterilerinin büyük kısmına e-para lisansı ile hizmet veriyor. Yani mevduatlar, anlaşmalı bir banka aracılığıyla tutuluyor.
- Revolut, uluslararası para transferi oyuncularından WorldRemit’e de yatırım yaparak hizmetlerini zenginleştirmişti.
- Brexit nedeniyle Revolut’un, merkezini İrlanda’ya taşımayı düşündüğü belirtiliyor.
- Almanya merkezli yeni nesil banka N26 de Brexit nedeniyle İngiltere pazarından çıkacağını açıklamıştı.
Kaynak: Fortune, Crunchbase News, CNBC, Financial Times, Verdict
5. Monzo ve RBS, Müşterilerine Kredi Skorlarını Ücretsiz Olarak Öğrenme İmkanı Verecek
Kredi değerlendirme süreçlerinde bankaların geliştirdiği modellerin merkezinde yer alan kredi skoru, başvuruların olumlu veya olumsuz sonuçlandırılmasında en önemli etken konumunda bulunuyor.
- İngiltere’de bireyler; Equifax, Experian gibi kurumlardan kredi skorlarını sırasıyla aylık 7,95 ve 14,99 pound karşılığında öğrenebiliyor.
- RBS ve dijital banka Monzo müşterilerine, mobil bankacılık uygulamaları üzerinden kredi skorlarını ücretsiz biçimde öğrenme imkanı sunmaya başlıyor. Bu kapsamda her iki kurum da kredi bürolarından TransUnion ile çalışacak.
- Barclays ise bu hizmeti aylık 5 pound karşılığında sunuyor.
Kaynak: Finextra, This is Money