Görsel: Freepik

Bankacılık ve Ödeme Teknolojilerinde Haftanın Öne Çıkan Gelişmeleri

6–12 Şubat 2021

Okan Yildiz
5 min readFeb 14, 2021

--

Avrupa’nın en büyük fintech’lerinden biri olan Klarna, Almanya’da bankacılık hizmeti vermeye başlarken mobilya devi IKEA da bir bankaya ortak olarak bu alana ilgisini ortaya koydu. Geride bıraktığımız haftada blockchain, merkez bankası dijital paraları ve kripto para alanında da sıcak gelişmeler yaşandı. Bu anlamda Avrupa Merkez Bankası, Mastercard ve JCB ile ilgili gelişmeleri bültenimizde bulacaksınız. BharatPe’nin aldığı yatırım ve Equifax’ın bir açık bankacılık girişimini satın alması da dikkatimi çeken haberler oldu.

Keyifli okumalar, sağlıklı günler dilerim.

Almanya’da Banka Hesabı Sunmaya Başlayan Klarna, 500 Milyon Dolar Yatırım Alacak

Avrupa’nın en değerli fintech’lerinden biri olan İsveç merkezli Klarna,banka hesabı ürününü Almanya’da bireylerin kullanımına sunarak yol haritasındaki önemli kilometre taşlarından birini gerçekleştirdi.

Banka hesabı açanlara Apple Pay ve Google Pay’e eklenebilecek Visa logolu bir debit kart da veren Klarna, kart sahiplerine ayda iki kez ATM’lerden ücretsiz para çekme imkanı da sunacak.

Özünde bir şimdi al sonra öde çözümü olan ve fiyat değişimlerini haber verme, kargoları takip etme gibi özelliklere de sahip olan Klarna’nın mobil uygulamasının banka hesabıyla birlikte finansal bir süper uygulama haline geldiği değerlendirmesi yapılıyor.

Bu adımla N26, Vivid Money gibi yeni nesil bankalara da rakip olan Klarna’nın 500 milyon dolar yatırım almaya hazırlandığı da iddia ediliyor. Söz konusu işlemin yaklaşık 30 milyar dolar değerleme üzerinden gerçekleşeceği belirtiliyor.

Kaynak: Techcrunch, altfi,Finextra

IKEA’dan Bankacılık Atılımı

Bankalar ve teknoloji şirketlerinin gerisinde kalsa da perakendecilerin de ödemeler ve bankacılık alanına ilgisi bulunuyor. Carrefour, Walmart gibi kurumlar bu yönde attığı adımlarla zaman zaman karşımıza çıkıyor.

Bu kurumlar arasına IKEA da katıldı. İsveçli dev mobilya şirketi IKEA, Ikano Bank’ın %49’unu satın aldı.

IKEA’nın bağlı olduğu Ingka Investments tarafından gerçekleştirilen işlem, IKEA’nın daha ekonomik, erişilebilir ve sürdürülebilir hale gelme yolunda finansal hizmetler geliştirmek üzere atılmış olan kararlı bir adım olarak değerlendiriliyor.

IKEA, 1994 yılında İngiltere’de kurulan Ikano üzerinden müşterilerine mağaza içinde ve online ortamda finansal hizmetler sunacak.

Ingka, kalan %51’lik hisseyi alma opsiyonuna da sahip.

Kaynak: Finextra

Northmill 30 Milyon Dolar Yatırım Aldı

İsveç merkezli yeni nesil banka Northmill, M2 Asset Management ve Coeli liderliğinde gerçekleşen turda 30 milyon dolar yatırım aldı.

İsveç’te 2019 yılında bankacılık lisansı alan Northmill, müşterilerine mevduat, kredi, ödemeler ve sigorta alanında ürünler sunuyor.

2023 yılına kadar 10 Avrupa ülkesinde kullanıma girmeyi hedefleyen Northmill, aldığı yatırımı bu amaç doğrultusunda kullanacak. İlk durak ise Norveç olacak.

Kaynak: Finextra

Equifax, Açık Bankacılık Girişimi AccountScore’u Satın Aldı

Önemli kredi bürolarından biri olan Equifax, uzun süredir iş birliği yaptığı AccountScore’u bünyesine kattı.

İşlem bazında finansal veri analizi yaparak kredi veren kuruluşlara yardımcı olan ve Consents.Online isimli bir ürünü de bulunan AccountScore, sunduğu hizmetlerde açık bankacılıktan yararlanıyor.

Satın alma ile Equifax, bireylerin hesap hareketleri üzerinden abonelik, fatura gibi ödeme işlemlerini gözlemleme imkanına sahip olacak. Satın alma doğrultusunda Equifax, kurumlara sunduğu hizmetlerin arasına bu tarz kredi dışı ödemelere ait bilgileri eklemeyi planlıyor.

Yapılan araştırmalar İngiltere’de 2019 yılında yapılan her 5 bireysel kredi başvurusundan 4’ünün eksik veri nedeniyle reddedildiğini gösteriyor.

Kaynak: Finextra

BharatPe 108 Milyon Dolar Yatırım Aldı

Hindistan’ın mobil ödemeler alanındaki önemli oyunculardan biri olan BharatPe,900 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı.

108 milyon dolarlık D serisi yatırım turu Coatue Management liderliğinde gerçekleşirken tura Ribbit Capital, Insight Partners, Steadview Capital, Beenext, Amplo ve Sequoia Capital gibi kurumlar da katıldı.

2018 yılında kurulan BharatPe, QR kod tabanlı mobil ödemelerin yanı sıra KOBİ’lere kredi ürünleri de sunuyor.

Kaynak: Finextra

Avrupa Merkez Bankası, Dijital Euro Hesaplarına 3 Bin Euro Sınır Koymayı Değerlendiriyor

Uzun süredir gündemde olmasına karşın merkez bankası dijital paraları (CBDC) üzerine yapılan çalışmalar, Facebook’un 2019 yılında Libra projesini duyurmasının ardından hız kazanmıştı.

Nakit kullanımının azalması ve ödemelerin dijitale kayması nedeniyle finansal istikrar önündeki riskleri azaltacak bir araç olarak konumlandırılan CBDC’ler üzerine Çin başta olmak üzere birçok ülkede çalışmalar yapılıyor.

Avrupa’da dijital euro çalışmalarını yürüten Avrupa Merkez Bankası ise dijital euro ihraç etmeden önce teknik, yasal ve mevzuat konuları araştırıyor.

Kamuoyu görüşü toplama sürecini tamamlayan Avrupa Merkez Bankası, bireylerin bankalardaki tüm paralarını dijital euro hesaplarına aktarması halinde bankaların yaşayacağı mevduat kaybının yaratacağı riski göz önüne alarak dijital euro hesaplarına 3 bin euro üst sınır koymayı düşünüyor.

Bu adımla Avrupa Merkez Bankası, CBDC’ler ile merkez bankalarının ticari bankalara rakip olacağına dair endişelerin önüne geçmeyi amaçlıyor.

Kaynak: Finextra

JCB, Blockchain Tabanlı Mikro Ödeme Altyapısı Üzerine Çalışıyor

Japonya’nın kart şeması JCB, Singapur merkezli teknoloji şirketi Keychain ile birlikte blockchain tabanlı bir mikro ödeme altyapısı geliştiriyor.

Çözüm ile makine-insan ve makine-makine arasındaki ödemelerin kredi kartına ihtiyaç olmadan ölçeklenebilir şekilde yapılabilmesi hedefleniyor.

Keychain’in blockchain tabanlı çözümünde her bir IoT cihazının müşteriyle ilişkilendirilmiş birer dijital kimliği olacak. Bu sayede veri güvenliği kaynaklı operasyonel risklerin azaltılması hedefleniyor.

İşlemler ise coğrafik olarak işlemin lokasyonuna yakın cihazlar tarafından onaylandıktan sonra gerçekleşecek.

İki kurumun ortak patent başvurusu yaptığı çözümün 2022 yılında kullanıma sunulması planlanıyor.

Kaynak: Finextra, Scoop

JCB, Worldline İş Birliğiyle Avrupa’daki İşyeri Ağını Genişletecek

Daha önce yaptıkları iş birlikleriyle Avrupa dışında dijital ödemeleri desteklemeyi ve bazı Avrupa ülkelerinde JCB Contactless’ı yaygınlaştırmayı hedefleyen Worldline ve JCB, iş birliklerini genişletiyor.

Daha önce yapılan iş birliği kapsamında İsviçre, Avusturya, Belçika, Lüksemburg, Slovenya, Belçika ve Polonya gibi ülkelerde JCB kart sahiplerinin Worldline işyerlerinde mağaza içi ödeme yapmasına imkan tanınmıştı.

Yeni iş birliği kapsamında ise bu imkan başta Kuzey Avrupa olmak üzere diğer Avrupa ülkelerindeki Worldline işyerlerinde de sağlanacak.

Ek olarak tüm dünyadaki Worldline online işyerleri de JCB logolu kartlardan ödeme kabul edebilecek.

Kaynak: Payments Cards and Mobile

Mastercard’dan Kripto Para Adımı

Son dönemde değerlerindeki artışın yanı sıra Tesla’nın 1,5 milyar dolarlık bitcoin alması ve bitcoin ile ödeme kabul edeceğini açıklaması ile dikkatleri tekrar üzerine çeken kripto paralarla ilgili yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

Yayımladığı duyuruda kripto paraların ödemeler dünyasının bir parçası haline gelmeye başladığına dikkat çeken Mastercard, bu alandaki çalışmalarını bir üst seviyeye taşıyor. Wirex, BitPay gibi kripto para tabanlı kartlarla birlikte çalışan Mastercard, işyerlerine kripto para ile ödeme kabul etme imkanı vereceğini açıkladı.

Mastercard, bu adımın bireylere kripto para kullanmalarını tavsiye ettiği şeklinde algılanmamasını istiyor ve bunu tüketicilere ve bireylere yeni bir seçenek sunmak olarak görüyor.

Hangi kripto paraların destekleneceği henüz belli değil. Mastercard, kripto paraların büyük kısmının müşterini tanı ve yerel düzenlemelere uygunluk gibi sıkı uyum kriterlerini karşılamayacağını da vurguluyor.

Şubat ayının başında Visa CEO’su Al Kelly de kripto paraların Visa ağında kullanılabileceğine dair benzer nitelikte bir açıklama yapmıştı.

Kaynak: Mastercard

--

--