Dünyada Kripto Para Tabanlı Ödeme Çözümlerinin Sayısı Artıyor

Fintech Dünyasından: 23–29 Ekim 2021

Okan Yildiz

--

Bildiğiniz üzere nisan ayının ortasında yayımlanan yönetmelik ile ülkemizde kripto paraların ödemelerde kullanımı yasaklanmıştı. Dünyada ise finans dünyasının devlerinin kripto para ile ödemeleri yaygınlaştırmak için büyük efor harcadığı bir dönemin içindeyiz. Bu kurumlardan biri olan Mastercard, Bakkt ile önemli bir iş birliğine imza atarken Visa’nın yatırımcısı olduğu Nium, BaaS platformuna kripto para tabanlı hizmetleri ekledi.

Geçen hafta Facebook’un metaverse’e ilgisinden bahsetmiştim. Beklenen oldu ve Facebook, çatı kuruluşunun adını Meta olarak değiştirdi. Geleceği metaverse’te gören Facebook, düzenlediği Connect isimli etkinlikte bu alanda büyük oynayacağının mesajlarını verdi.

Stripe ve Klarna iş birliği, yeni nesil bankacılık, Banking-as-a-Service ve fintech yatırımları ile ilgili haberleri de bültende bulacaksınız.

Cumhuriyet Bayramımızı kutluyor, güzel bir hafta diliyorum…

Keyifli okumalar,

Okan Yıldız

Meta: Facebook Geleceği Metaverse’te Görüyor

Metaverse dünyasına odaklanan Facebook’un kurumsal kimliğini yenileyeceğinden geçtiğimiz haftanın bülteninde bahsetmiştim. Beklenen adım geldi ve Facebook, çatı marka olarak Meta ismini seçti. Oyun, eğlence, iş, alışveriş ve sosyalleşmenin boyut değiştireceğini düşünen Facebook, Avrupa’da metaverse alanında çalışacak 10 bin kişilik bir kadro kurmayı ve geliştirmeler için önümüzdeki yıl 10 milyar dolar harcamayı hedefliyor.

  • Facebook, Messenger, Instagram ve WhatsApp’ın isimlerinde ise değişiklik olmayacak.

GB Bank, Kısıtlı Bankacılık Lisansı Aldı

Konut-inşaat kredileri vererek ilk aşamada İngiltere’de finansal hizmetlerden yeterince yararlanamayan North East, Yorkshire ve North West gibi bölgelere odaklanacak olan GB Bank, kısıtlı bankacılık lisansı aldı ve İngiltere’de yeni nesil bankacılık dünyasına katılan son oyuncu oldu. Starling ve Monzo’nun kurucu ortaklarından Paul Rippon’ın yönetim kurulu başkanlığı görevini üstlendiği GB Bank, önümüzdeki 5 yılda 3 milyar pound kredi vermeyi hedefliyor.

Monzo 3 Milyar Pound Değerleme ile Yatırım Alacak

Yeni nesil bankacılığın önemli oyuncularından Monzo, 300 milyon pound yatırım almaya hazırlanıyor. Son yatırım turunu 1,1 milyar pound değerleme üzerinden tamamlayan Monzo’nun bu turdaki değerleme hedefi ise 3 milyar pound olacak. Yıllık zararı 130 milyon pound olan ve Monzo Plus gibi ücretli hesapları kullanıma sunan Monzo, önümüzdeki yıl kar açıklamayı amaçlıyor.

  • 2015 yılında kurulan şirket, 3 hafta önce ABD’deki bankacılık lisansı başvurusunu geri çekmiş ve İngiltere pazarına odaklanacağını açıklamıştı.

Stripe, İşyerlerine Klarna ile Şimdi Al Sonra Öde Seçeneğini Sunacak

Ödemeler dünyasının devlerinden Square, şimdi al sonra öde dünyasının önemli oyuncularından Afterpay’i yaklaşık üç ay önce 29 milyar dolar karşılığında satın almıştı. Bu kez söz konusu iki şirketin en önemli rakipleri ve değerlemesi en yüksek iki fintech olan Stripe ve Klarna stratejik bir iş birliğine imza attı. Bu kapsamda Stripe, ağındaki işyerlerine Klarna ile ödeme kabul etme imkanı verecek.

Mastercard, Görme Engelliler için Alternatif Kart Tasarımları Geliştiriyor

Mastercard, görme engellilerin kartlı ödeme deneyimini iyileştirmek amacıyla alternatif kart tasarımları geliştirdi. Bir süredir İngiltere ve ABD’de görme engellileri temsil eden organizasyonlarla konu üzerine çalışan Mastercard; kredi kartı, debit kart ve ön ödemeli kartların tasarımlarını, bir tarafında farklı şekillerde girintiler olacak şekilde farklılaştırma yoluna gitti. Kartlar, 2022 yılında bankaların kullanımına sunulacak.

Mastercard, Kripto Para Önerilerini Zenginleştirmek için Bakkt ile İş Birliği Yapıyor

Kripto para tabanlı çözümlere ilgisi bilinen Mastercard, New York Borsası’nın (NYSE) sahibi Intercontinental Exchange (ICE) tarafından kurulan kripto para alım-satım platformu Bakkt ile iş birliği yapıyor. İş birliği kapsamında Mastercard; ağındaki bankalara, kripto para ile ödeme yapma ve puan kazanma imkanı veren kartlar çıkarma ve bitcoin cüzdanları sunma imkanı verecek. İşyerleri ise kripto para ile ödeme alabilecek ve sadakat puanları bitcoin’e dönüştürülebilecek. Bu süreçlerde arka planda saklama hizmetini sunan ise Bakkt olacak.

Nium BaaS Platformuna Kripto Hizmetlerini Ekliyor

2015 yılında InstaRem adıyla kurulan uluslararası para transferi girişimi Nium, temmuz ayında aldığı yatırımla unicorn olmuştu. Visa’nın yatırımcıları arasında yer aldığı Singapur merkezli fintech, şirketlerin ödeme almasını, ödeme yapmasını ve kart çıkarmasını sağlayan API’lar içeren bir BaaS platformu da geliştirmişti. İşletmeleri dört hafta içerisinde bu hizmetleri sunabilir duruma getiren Nium, BaaS platformuna kripto para çözümleri ekleyeceğini açıkladı. CaaS (Crypto-as-a-Service) çözümü kapsamında üçüncü taraflar, Nium üzerinden müşterilerine kripto para alma, satma ve saklama hizmeti sunabilecek. İlk etapta ABD’de beş kripto para birimi ile başlayacak hizmetin 2022 yılında 35 ülkede 20 farklı para birimini kapsayacak şekilde genişletilmesi hedefleniyor.

Visa, Deserve’e Yatırım Yaptı

Credit-Card-as-a-Service hizmetleri ile kart çıkarmak isteyen kurumlara hizmet veren Deserve isimli şirket, haziran ayında gerçekleşen seri D turunda Mastercard ve Goldman Sachs’tan da yatırım almıştı. Deserve bu kez kart dünyasının bir diğer devi olan Visa’dan yatırım aldı. Geçtiğimiz yıl Visa’nın Fintech Fast Track programına katılan Deserve; program kapsamında BlockFi ve Visa iş birliğiyle dünyanın kripto para kazandıran ilk kredi kartının çıkarılmasına da yardımcı olmuştu

  • API ve SDK tabanlı çözümleri bulunan Deserve, kredi değerlendirme süreçlerinde sadece FICO skorlarını değil, gelir ve çalışma bilgisi gibi tamamlayıcı bilgileri de kullanarak onay oranlarını arttırıyor.

Chip, ClearBank’tan BaaS Hizmeti Alacak

Birikim ve yatırım uygulaması Chip, BaaS hizmeti sunan ClearBank ile yaptığı iş birliği kapsamında kullanıcılarına FSCS (Financial Services Compensation Scheme) güvenceli bir hesap sunacak. Faster Payments şemasına bağlı olan hesaplar ile gerçek zamanlı fon transferi yapılabilecek. Bu iş birliği sayesinde Chip, banka olmanın getirdiği maliyet ve uyum gereksinimlerini aşarak inovatif bankacılık hizmetlerini geliştirmeye odaklanabilecek. Chip aynı zamanda ClearBank’ın bireylere yönelik hizmet veren ilk BaaS müşterisi oldu.

Wells Fargo, Dijital Ödeme Altyapıları Sunan Extend’e Yatırım Yaptı

Daha önce American Express ve Capital One gibi kurumlarda çalışan bir ekip tarafından 2017 yılında kurulan New York merkezli Extend; sanal kart API’ları, kurumsal kart uygulaması ve tokenization gibi hizmetler sunuyor. Extend; Wells Fargo’nun da katıldığı seri B turunda 40 milyon dolar yatırım aldı.

  • Extend’in sanal kart platformunu kısa süre önce American Express, milyonlarca kurumsal kart müşterisi için kullanmaya başlamıştı.

Haftanın Diğer Fintech Yatırımları

  • Startup dostu bankacılık anlayışıyla 2017 yılında kurulan Brex, değerlemesini hızla arttırmaya devam ediyor. Kurumlara yönelik kredi kartı ve API tabanlı iş akışı çözümleri bulunan Brex’in değerlemesini 12,3 milyar dolara yükseltecek bir yatırım aldığı iddia edildi.
  • Yatırım ve varlık yönetimi alanında faaliyet gösteren Hindistan merkezli Groww, 3 milyar dolar değerlemeyle gerçekleşen seri E turunda 251 milyon dolar yatırım aldı.
  • Önceki hafta Hindistan’daki ilk işlemini Recko isimli şirketi satın alarak yapan Stripe, bu kez Clear’ın aldığı 75 milyon dolarlık seri C yatırım turuna katıldı. Clear, bireylerin ve kurumların vergi iadesi alma süreçlerine yardımcı olurken kredi, e-fatura ve varlık yönetimi alanında da hizmetler veriyor.
  • Klarna, Almanya merkezli şimdi al sonra ödeme girişimi Billie’nin 640 milyon dolar değerleme üzerinden aldığı 100 milyon dolarlık yatırım turuna katıldı.

--

--