Facebook’un Hedefinde Bir Metaverse Şirketine Dönüşmek Var
Fintech Dünyasından: 16–22 Ekim 2021
Düzenleyici otoritelerin yakın takibinde olan teknoloji devi Facebook’un önümüzdeki günlerde kurumsal kimliğini yenileyeceği iddia edildi. Arttırılmış ve sanal gerçeklik üzerine yıllardır çalışan Facebook’un bu yapılanma ile metaverse şirketi olma vizyonunu ortaya koyması bekleniyor. Facebook ile ilgili bir diğer konu ise Diem tarafında yaşandı. Novi isimli cüzdanını görücüye çıkaran Facebook, stablecoin olarak Diem’e şimdilik uygulamada yer vermedi.
Başarılı yeni nesil bankalardan N26 ise bu hafta bir iyi, bir de kötü haberle karşımıza çıktı. Bu haberler; alınan dev yatırım ve uyum süreçlerindeki eksikler nedeniyle düzenleyicin aldığı kısıtlama kararı oldu. Banking-as-a-Service, yüz tanıma ile ödemeler, merkezsiz finans ve fintech yatırımları bültende yer alan diğer başlıklar oldu.
Keyifli okumalar,
Bir Metaverse Şirketi Olmayı Planlayan Facebook, Yeni Kimliğiyle Karşımıza Çıkacak
BigTech içerisinde bugüne kadar en fazla eleştirilen oyuncu olan Facebook’un yeni bir marka ile kurumsal kimliğini değiştireceği iddia ediliyor. Facebook’un Instagram, WhatsApp, Oculus gibi markaların yanına konumlanacağı ve bir çatı marka belirleneceği iddialar arasında yer alıyor. Bir diğer iddia ise Facebook’un yapacağı değişiklikle şirketin, teknoloji dünyasında son dönemin en fazla konuşulan kavramlarından biri olan metaverse alanına odaklandığını ortaya koyacağı yönünde. Hatırlanacağı üzere Facebook, sanal gerçeklik donanımları geliştiren Oculus’u 2014 yılında 2 milyar dolar karşılığında bünyesine katmıştı. Şirkette VR/AR çözümleri üzerine çalışan geliştirici sayısının ise 10 bin olduğu belirtiliyor.
Novi Kullanıma Girdi ama Diem’siz
Facebook’un 2019 yılında Libra adıyla duyurduğu sonrasında Diem olarak yeniden isimlendirdiği stablecoin’i, Novi isimli dijital cüzdan içerisinde konumlandırılacaktı. Novi; ABD’de ve Guatemala’da dar bir pilot çalışma ile denenmeye başladı. İki ülke arasında ücretsiz, hızlı ve güvenli para transferi yapılmasını sağlayacak pilot çalışmada Diem’le değil, dolaşımdaki en büyük sekizinci stablecoin olan Paxos Dollar ile işlem yapılabilecek. Pilot çalışmada Coinbase, saklama hizmeti verecek. Diem’in ise düzenleyicilerden gerekli izinleri aldıktan sonra cüzdanda yer alması bekleniyor.
N26, Commerzbank’ı Geride Bıraktı
2013 yılında kurulan Berlin merkezli yeni nesil banka N26’nın değerlemesi, Almanya’nın en büyük ikinci bankasının değerini geride bıraktı. Third Point ve Coatue liderliğinde gerçekleşen seri E turunda 900 milyon dolar yatırım alan N26, 9 milyar dolar değerlemeye ulaştı. Küresel ölçekte 1.000 kişiyi işe almayı planlayan N26, kripto para alıp satma gibi yeni fonksiyonlar geliştirecek. Avrupa ve ABD’de 7 milyon müşterisi olan N26, Brezilya’da 40 kişilik bir ekip kurmuş ve bankacılık lisansı almıştı. Henüz kara geçmeyen şirket, 18 ay içerisinde halka açılmayı da planlıyor.
· Almanya’nın en büyük ikinci bankası olan Commerzbank’ın piyasa değeri 8,8 milyar dolar…
· N26’nın rakiplerinden Revolut’un değerlemesi ise temmuz ayında aldığı yatırımla 33 milyar dolara yükselmişti.
Uyum Endişeleri Sonrasında Düzenleyici, N26’in Frene Basmasını İstedi
Almanya’nın finans otoritesi BaFin, para aklamayla mücadele uygulamalarındaki eksikler nedeniyle N26’e geçtiğimiz ay 4,25 milyon euro ceza kesmişti. Alınan yeni karar doğrultusunda söz konusu uygulamalardaki eksiklikler giderilene kadar N26’in Avrupa’da kabul edebileceği yeni müşteri sayısı ayda 70 bin ile sınırlandırıldı. N26’in aylık yeni müşteri sayısı 170 bin seviyesindeydi.
HSBC’den BaaS Adımı
HSBC, Banking-as-a-Service alanındaki ilk hizmetini sunmak için bir Oracle şirketi olan NetSuite ile iş birliği yaptı. Bu kapsamda NetSuite, ağındaki işletmelere HSBC üzerinden kurumsal bankacılık hizmetleri verebilecek. Sunulacak çözüm sayesinde işletmelerin fatura gönderme, ödeme alma süreçleri kolaylaşırken finansal süreçleri otomatikleşecek.
· Bulut tabanlı işletme yönetim ve muhasebe yazılımı şirketi olan ve 2016 yılında Oracle bünyesine katılan NetSuite’in ağında 27 bin işletme bulunuyor.
Harçlık Uygulaması Bling, BaaS Şirketi Treezor ile Anlaştı
Societe Generale bünyesindeki BaaS şirketi Treezor, çocuklara yönelik bir finansal okuryazarlık uygulaması olan Almanya merkezli Bling Card ile anlaştı. Fransa merkezli Treezor, Almanya pazarındaki ilk müşterisi olan Bling’in ödeme fonksiyonlarının teknik ve mevzuat boyutlarına yardımcı olacak.
· Kullanıcılarına Mastercard logolu bir ön ödemeli kart verecek olan Bling, mağaza içi ve online ödeme yapma imkanı verecek.
PayPal, Pinterest için Kesenin Ağzını Açıyor
Fintech dünyasının devlerinden PayPal’ın, 450 milyon kullanıcısı olan sosyal medya şirketi Pinterest’i satın alacağı iddia edildi. Telaffuz edilen tutar ise 45 milyar dolar… Bu söylentilerin ardından PayPal hisselerinin iki günde %10 değer kaybetmesi ise yatırımcıların bu satın almaya pek de sıcak bakmadığını gösterdi.
İskoçya’da Okullarda Yüz Tanıma ile Ödeme Dönemi
İskoçya’da 135 bin kişinin yaşadığı North Ayrshire bölgesindeki 9 ortaokulun kantininde yüz tanıma ile ödeme yapılabilecek. CRB Cunninghams isimli teknoloji şirketi tarafından geliştirilen çözüm kapsamında veriler AES-256 ile şifrelenecek ve okullara ait sunucularda veya Azure sunucularında barındırılacak.
VisionLabs’ten Yüz Tanıma Destekli Terminal
Yüz tanıma çözümleri geliştiren VisionLabs, kartlı ödemeleri ve yüz tanıma tabanlı ödemeleri destekleyen Luna POS isimli bir terminal geliştirdi. Verinin saklanmayacağı çözümde yüz verisi, kişinin doğrulanması için ödeme hizmeti sağlayıcıya ya da bankaya gönderiliyor.
Tayland Bankasından DeFi ve NFT Atılımı
Tayland bankalarından Kasikorn Bank’ın teknoloji kolu KBTG, merkezsiz finans çözümlerine odaklanmak üzere bir kuluçka merkezi ve “venture builder” kurdu. Kasikorn X olarak adlandırılan birimin ilk olarak, sanatçılarının eserlerinin satılacağı Coral isimli bir NFT pazaryeri kuracağı açıklandı.
XanPool: Merkezsiz Ödeme Girişimi
Singapurlu merkezsiz ödeme altyapısı sağlayıcı XanPool, Valar Ventures liderliğinde gerçekleşen turda 27 milyon dolar seri A yatırımı aldı. 12 ülkede hizmet veren XanPool’un ağında 500 bin kullanıcı ve 400 işletme bulunuyor. Uniswap benzeri bir platform olan şirket, 2022 sonunda 10 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor.
Haftanın Diğer Fintech Yatırımları
· P2P borç verme, oto finansmanı gibi çözümleriyle dikkat çeken Londra merkezli yeni nesil banka Zopa, SoftBank liderliğinde gerçekleşen turda 1 milyar dolar değerlemeye ulaştı.
· E-ticaret sitelerine yönelik ödeme altyapıları geliştiren İngiltere merkezli Primer, 425 milyon dolar değerleme üzerinden 50 milyon dolar seri B yatırımı aldı.
· Bankacılık sistemi dışındaki kesimi hedefleyen Tala, seri E turunda 145 milyon dolar yatırım aldı.
· Toplanan fon; Kenya, Filipinler, Meksika, Hindistan ve ABD’de kredi, birikim, para yönetimi ve kripto özelliklerinin yaygınlaştırılması için kullanılacak. Mayıs ayında Visa ile ödemelerde stablecoin kullanılmasına yönelik bir iş birliği yapan Tala’nın yatırımcıları arasında PayPal da yer alıyor.
· Stripe, Hindistan’daki ilk satın almasını yaptı ve Recko’yu bünyesine kattı. Mutabakat süreçlerini otomatikleştirmeye yönelik çözümleri bulunan Recko’yu satın alarak Stripe, ödeme çözümlerine yenisini eklemiş olacak.
· Londra merkezli kişisel finans yönetimi uygulaması Plum, seri A turunda 14 milyon dolar yatırım aldı.