Fintech’ler Açık Finans Çalışmalarının Hızlandırılmasını İstiyor

Fintech Dünyasından: 18–24 Eylül 2021

Okan Yildiz
4 min readSep 25, 2021
Görsel: Fintech Futures

İzninizle bu hafta kendi kurumumla ilgili bir haberle başlamak istiyorum. Inveo Yatırım Holding’in temmuz ayında yatırım bankası kurmak için BDDK’ya yaptığı başvuru onaylandı. Kuruluş iznine yönelik karar 25 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazete’de yer aldı.

Banka müşterilerinin verilerini farklı kurumlarla paylaşmasını sağlayan açık bankacılık, önemli bir dönüşümün ilk basamağını oluşturdu. Açık bankacılıkta öncü ülke olan İngiltere’de fintech’ler şimdi de açık finansın önünü açacak çalışmaların yapılmasına yönelik taleplerini paylaştı.

Money 20/20, temassız ödemeler, fintech’lerin uygulamalarına eklediği yatırım özellikleri, Apple Card’ın dinamik CVV çözümü ve düzenleme süreçlerinde gerçekleştirilen raporlamaların hızlandırılması ve maliyetlerin azalması için İngiltere’de geliştirilen blockchain tabanlı çözümle ilgili haberleri de bültende bulacaksınız.

Keyifli okumalar, güzel bir hafta sonu diliyorum.

Okan Yıldız

BDDK, Inveo’nun Yatırım Bankası Kurmasına İzin Verdi

Ülkemizin en büyük aracı kurumlarından Gedik Yatırım’ı bünyesinde bulunduran Inveo Yatırım Holding, yatırım bankası kurmak için temmuz ayında BDDK’ya başvurmuştu. Yaptığı incelemeler neticesinde BDDK, Inveo’nun yatırım bankası kurmasına izin verdi. Yatırım bankası kurma çalışmalarını Inveo Yatırım Holding Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Dr. Önder Halisdemir yönetiyor.

İngiltere’de Fintech’ler Açık Finansın Önünün Açılmasını İstiyor

İngiltere’de teknoloji odaklı girişimleri temsil eden ve 2010 yılında kurulan bağımsız grup Coadec (Coalition for a Digital Economy), paylaştığı mektupla açık finansın önünü açacak bir akıllı veri hakları düzenlemesi yapılması için hükümete çağrı yaptı. Yeni nesil bankalar, veri toplulaştırma hizmeti oyuncuları, kişisel finans yönetimi şirketleri ve ödeme kuruluşlarının imzasını taşıyan dokümanda, bireylere daha fazla verisini üçüncü taraflarla paylaşma imkanı verecek olan bu düzenlemenin yapılması halinde rekabetin ve inovasyonun artacağı, ekonominin ise daha hızlı büyüyeceği vurgulandı. Paylaşılan raporda, üçüncü tarafların müşterilerini 90 günde bir doğrulamasına yönelik uygulamanın da sonlandırılması önerildi. Sektörler arası inovasyonun desteklenmesi için dijital kimlik yapılarının önemine de değinen Coadec, açık bankacılıkta lider ülke konumunda olan İngiltere’nin Avustralya ve Güney Kore gibi ülkelerin gerisinde kalmamak için bu adımları atması gerektiğine dikkat çekti.

Money 20/20, 21–23 Eylül’de Amsterdam’da Düzenlendi

Pandemi ile ara verilen yerinde etkinlikler yeniden düzenlenmeye başladı. Bunlardan biri ise hafta içerisinde Amsterdam’da düzenlenen Money 20/20 oldu. The Building Blocks of Fintech 2.0 isimli bir rapor da hazırlayan Money 20/20 ekibi, fintech alanında orta vadede yaşanacak gelişmelerle ilgili öngörülerini paylaştı. Yapılan değerlendirmeler arasında gelişmiş ülkelerin CBDC’leri hayata geçirmeye başlayacağı, bankacılıkta bulut tabanlı çözümlerin yaygınlaşacağı, ticarette dijital algoritmalar eşliğinde kişiselleştirilmiş deneyimlerin sayının artacağı, veri platformlarının yeni işletim sistemleri olacağı ve fintech’lerin dünyanın en değerli şirketleri arasında yer alacağı gibi maddeler yer aldı.

Yatırım Özelliği Sunan Fintech’lerin Sayısı Artıyor

Bireylerin alternatif yatırım araçlarına yöneldiği günümüzde fintech’ler bu arayışa yönelik çözümler sunmaya odaklandı. Geçtiğimiz hafta Revolut, PayPal, Robinhood ve Wise’ın kullanıcılarına hisse senedi ve/veya kripto para alma imkanı veren özelliklerine dair çalışmaları basında yer aldı.

Mastercard ve EveryoneInvested’dan İş Birliği

Belçika merkezli banka KBC bünyesinden çıkan varlık yönetimi girişimi EveryoneInvested, Mastercard ile iş birliği yaptı. İş birliği kapsamında Mastercard, ödeme işlemlerinde küsuratı yuvarlayarak bağış yapma imkanı veren mikro yatırım özelliğini bankaların kullanımına sunacak.

Lloyds Müşterileri Temassız Limitini Kendileri Belirleyecek

İngiltere’de temassız işlem limiti 15 Ekim’de 100 pound’a yükselecek. Lloyds grubunda yer alan bankalar ise bu geçişle birlikte müşterilerine temassız limitini belirleme ve kartın temassız özelliğini kapatma imkanı verecek. Müşteriler, limitlerini 30 ila 95 pound arasında belirleyebilecek.

· Ülkede temassız işlem limiti Nisan 2020’de 30 pound’dan 45 pound’a yükseltilmişti.

Dijital Cüzdan Ödemelerinin %80’i Apple Cihazlar ile Yapılıyor

Avustralya bankalarından CBA, dijital cüzdanlarla yapılan mağaza içi temassız ödemelerin %80’inde Apple cihazların kullanıldığını açıkladı. Banka; mağaza içinde gerçekleşen kart tabanlı ödemelerin %90’ının temassız olarak gerçekleştiğini, bunun yarısının ise mobil cihazlarla yapıldığı bilgisini de paylaştı. Banka bu verileri, Apple’ın NFC antenini bankalara açmamasıyla ilgili yürütülen duruşma kapsamında paylaştı.

Apple Card’a Dinamik CVV Özelliği Geldi

Hafta içerisinde tanıtılan iOS 15 ile Apple Card’lara yönelik Advanced Fraud Protection özelliği de kullanıma sunuldu. Özellik sayesinde kartların arka yüzündeki üç haneli güvenlik kodu periyodik olarak değişecek. Fiziki Apple Card’lar numarasız sade bir tasarıma sahip olduğu için söz konusu özellik, telefon üzerinden erişilen CVV bilgilerinin değişmesi anlamına geliyor.

Düzenleyiciler, Blockchain ile Raporlama Süreçlerini Hızlandıracak

İngiltere’deki düzenleyici kurum FCA (Financial Conduct Authority), uyum süreçlerinin kontrolünde artan maliyetleri önlemek istiyor. Bu amaç doğrultusunda Bank of England ile birlikte çalışan FCA, blockchain tabanlı ve Digital Regulatory Reporting Initiative ismi verilen bir çözüm üzerine çalıştığını açıkladı.

Haftanın Diğer Fintech Yatırımları

· Bankalarla üçüncü taraflar arasında veri paylaşımını sağlayan açık bankacılık girişimi TrueLayer, aldığı 130 milyon dolarlık yatırımla unicorn oldu. 1 milyar dolar değerleme üzerinden gerçekleşen tura Tiger Global liderlik ederken Stripe da yatırımcılar arasında yer aldı.

· Avustralya merkezli şimdi al sonra öde girişimi Zip, ZestMoney’e yaptığı 50 milyon dolarlık yatırımla Hindistan pazarına adım attı. Bu işlem, 100 milyon dolarlık seri C turu kapsamında gerçekleşti. Ağında 10 bin online ve 75 bin fiziki işyeri bulunan ZestMoney’e bugüne kadar 11 milyon kişi kaydoldu.

· Asya ve Orta Doğu’da işyerlerinin kart, QR kod ve UPI tabanlı ödeme kabul etmesini sağlayan Pine Labs, Invesco’nun gelişen pazarlar fonundan 100 milyon dolar yatırım aldı. Değerlemesi 2 milyar dolar seviyesinde olan Pine Labs’in yatırımcıları arasında Mastercard, PayPal, Sequoia Capital ve Temasek gibi önemli oyuncular bulunuyor.

· Müşterilerinin paralarını sürdürülebilirlik projelerinde değerlendiren Almanya merkezli bankacılık uygulaması Tomorrow 14 milyon euro yatırım aldı.

· Mastercard tarafından desteklenen ve yapılan kartlı ödemeler nedeniyle salınan karbon miktarını hesaplayan İsveç merkezli Doconomy, CommerzVentures liderliğinde gerçekleşen turda 17 milyon dolar topladı.

· Kira ödemeleri karşılığında puan kazandıran bir kredi kartı girişimi olan Bilt Rewards, 350 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım alırken tura Mastercard ve Wells Fargo da katıldı.

· Londra ve Tallinn merkezli dijital banka Monese, Investec’in liderlik ettiği seri C turu kapsamında 90 milyon dolar fon topladı. Güney Afrika, Avrupa ve Asya-Pasifik’te bankacılık ve varlık yönetimi hizmetleri sunan Investec, Monese’in Banking-as-a-Service (BaaS) çözümünün yaygınlaşmasına da yardımcı olacak.

--

--