OVP’de Fintech Ekosistemine Verilen Mesajlar

Okan Yildiz
2 min readSep 9, 2024

2025–2027 yıllarına ait Orta Vadeli Program (OVP) 5 Eylül 2024 tarihinde kamuoyu ile paylaşıldı. Önümüzdeki dönemde ekonomi yönetiminin atacağı adımlara ışık tutan program hakkında kısaca bilgi verip fintech ekosistemine yönelik mesajlarla ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla bu yazıyı kaleme almak istedim.

Program kapsamında hedefler, yedi ana başlıkta altında derlenmiş. Bu başlıkları aşağıda sıraladım. Geçen yılki OVP’de ana başlıklar arasında yer alan “afet yönetimi”, “yeşil dönüşüm” ve “dijital dönüşüm” başlıklarının yeni OVP’de ana başlıklar arasında yer almadığını görüyoruz. Yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm, “büyüme” ana hedefi altında konumlandırılmış durumda...

  1. Büyüme
  2. İstihdam
  3. Fiyat istikrarı
  4. Ödemeler dengesi
  5. Finansal istikrar
  6. Kamu maliyesi
  7. İş ve yatırım ortamı

Bu yıl paylaşılan dokümanda, her başlığın hedefleri alt başlıklara ayrılmış. Bu yapı, kendini daha iyi anlatan bir dokümanın ortaya çıkmasını sağlamış. Bu yazımda odaklanacağım ana başlık “finansal istikrar” olacak. İlgili ana başlıkta, kalın harflerle vurgulanan giriş cümlesi şu şekilde:

“Sermaye piyasaları geliştirilerek finansmana erişimin kolaylaştırılması ve finansal sistemde tasarrufların artırılması, kaynak dağılımında etkinliğin sağlanması, yeşil ve dijital dönüşümün hızlandırılmasını destekleyici sürdürülebilir araçlarla finansal istikrarın desteklenmesi amaçlanmaktadır”.

“Sermaye piyasalarının geliştirilerek finansmana erişimin kolaylaştırılması” geçen yıl da vitrin cümlesinde yer alıyordu ancak bu yıl cümlenin başına taşınırken “finansal sistemde tasarrufların artırılması” ifadesiyle birleştirilmiş. Program içerisinde geçen birkaç ifadeyi aşağıda listeledim. Bu ifadelerden; şirketlerin “alternatif ve yenilikçi” olarak tanımlanabilecek banka dışı finansman seçeneklerine yönleneceği bir ortam tesis edileceğini ve bu ortamın yatırımcı sayısını artıracağını anlıyoruz. Halka arz ve bono-tahvil gibi borçlanma araçlarını geleneksel olarak ifade edersek borçlanmaya dayalı kitle fonlaması ve kripto varlıklarla finansman imkanlarının kastedildiği çıkarımını yapabiliriz.

Reel sektörde faaliyet gösteren büyük ölçekli şirketler, yurt içi bankacılık sektöründen sağladıkları finansmana alternatif olabilecek kaynaklara yönlendirilecek…

Fintek ekosisteminin geliştirilmesi amacıyla alternatif ve yenilikçi finansmanın artırılması yönünde çalışmalar yürütülecektir.

Alternatif finansal araçların geliştirilmesiyle yatırımcı tabanının genişletilmesi ve tasarrufların artışı hedeflenecektir.

2023’te paylaşılan OVP ile kıyasladığımızda “sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm” vurgusunun, cümlenin son kısmına kaydığını görüyoruz.

“Finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılması” ise geçen yıl vitrin cümlesinde kendisine yer bulmuştu ancak yeni programda alt hedefler arasında yer almasına karşın verilen önem bir miktar azalmış gibi görünüyor.

OVP’de “finansal istikrar” altındaki başlıklar şu şekilde belirlenmiş:

  • Finansal düzenlemelerin sadeleştirilmesi
  • Seçici kredi uygulaması
  • Sermaye piyasalarının geliştirilmesi
  • Katılım finansın geliştirilmesi
  • Finansal teknolojilerin geliştirilmesi
  • Tasarrufların artırılması

Bu başlıklardan finansal teknolojiler başlığına mercek tuttuğumuzda ise ekonomi yönetimimizin fintech’e verdiği önemi net biçimde görüyoruz. “Fintek faaliyetlerinin ölçek ve etkinliği açısından ülkemizin belli başlı ülkeler arasında yerini alması…” ifadesinin; yaklaşık on yıldır konuştuğumuz “fintech” olarak adlandırdığımız alanın, ülkemizdeki konumu itibarı ile doğru bir durum tespiti sonucunda belirlenen rasyonel bir hedef olduğunu düşünüyorum.

Fintek ekosistemine yönelik diğer hedeflerin ise dijital Türk lirasının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmesi, alternatif ve yenilikçi finansmanın artırılması çalışmaları, finans dünyasında yerleşik oyuncularla fintech’lerin ilişkilerinde uygulanmak üzere kural setlerinin gözden geçirilmesi, ödeme ve e-para kuruluşlarına yönelik siber güvenlik düzenlemeleri yapılması, ödeme hizmetlerinde çıktı kalitesini artırmaya yönelik çalışmaların sürdürülmesi olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin bölgesinde lider ve örnek bir fintech ülkesi adına belirlenen hedeflere ulaşılmasını diliyorum 🙏

--

--